Nyiss számlát most + 30%

Plus500

Plus500

KÖZÖSSÉGÜNK- LIKE!

Hasznos Tudnivalók Kezdő Tőzsdézőknek

Címkék

1 karton red bull (1) A (1) a (1) adósság (1) agytorna (1) alacsonyabb (1) államadósság (1) államháztartás hiánya (1) állampapírok (1) Amerika (1) Antikrisztus (1) apáti istván (1) apple (1) arany (5) árfolyamok (2) atomkatasztrófa (2) autó (1) az (1) Az (1) Azerbajdzsán (1) A NAP VIDEÓJA (2) A NAP ZENÉJE (1) bank (1) Bank; (1) Bengázi (1) bin laden halott (2) boszniai nap piramis (1) bróker (1) cdf (1) cégek (1) cégek. (1) cégnél (1) coca cola (1) csenger (2) cunami (1) daytrade (1) day trade (1) de (1) deviza (3) diplomáciai (1) dokumentumfilm (3) econet (4) égbolton (1) egis (1) egyház (1) egyiptom (1) egyre (1) éjszakai (1) eladás (1) eladni (1) elmúlt (1) esés (5) esetén (1) EU (1) eur (1) euro (2) európai unió (7) eurozóna (3) években (1) e star (2) FACEBOOK (2) fekete arany (2) film (1) fogyás (1) forex (3) forma1 (4) formula1 (1) freesoft (1) gábor (1) Galaxisunk (1) gárda (1) gazdasági (1) globális (1) globalizmus (1) Görögország (1) görög válság (9) gyilkosság (1) háború (4) hamilton (1) határidős (1) hazai (1) hold (1) holdra szállás (1) hősök (1) humor (5) idegenek (1) ilyen (1) imf (1) instrumentumokkal (1) Internetbank; (1) iphone (1) iphone5 (2) iphone 4 (1) ipod (1) is (1) iszlám (1) izland (1) Jemen (1) jen gyengítés (1) jobbik (5) josef seibel (1) jóval (1) jó befektetés (8) jutalékokkal (1) kapcsolatot (1) katonaság (1) kereskedés (2) kereskedni (1) keresztény (1) kiadatás (1) Kína (1) kőolaj (1) kopt (1) kormányzás (1) kötvények (1) külföldi (1) lapszemle (1) legszebb nők (1) lehet (1) leminősítés (1) Líbia (1) líbia (1) magyar (1) Magyarország (1) Magyarország; (2) magyar gárda (2) magyar találmány (1) mars (1) mclaren (1) megújuló energiaforrás (1) mol (2) muszlim (1) nagyobb (1) nap (1) napenergia (1) napon belüli kereskedelem (1) nasa (1) nemcsak (1) nemzetközi (1) népszerűségnek (1) nők (1) nyeremény (1) nyereményjáték (2) nyersanyag (1) nyertes (1) okostelefon (1) olaj (7) olajár (1) online (1) opciós (1) Oracle; (1) Örményország (1) Örményország; (2) örvendenek (1) ősök (1) összeesküvéselmélet (1) összeomlás (1) otp (5) OTP (3) OTPdirekt; (1) pallér2 kft (2) pénzügyi (1) piacon (1) piramis (1) plotinus (4) plus500 (3) plus 500 (1) portugál válság (1) Ramil (1) részvény (1) részvények (1) Safarov; (1) sauber (1) schumacher (2) svájci frank (3) szálkásítás (1) származékos (1) szép nők (1) szervercsere (1) Szudán (1) születésnap (1) Tag Heuer (1) támadás (1) tengerészgyalogság (1) tere (1) termékek (1) tesco (1) testépítés (1) tiltakozás (1) tőkeáttételes (1) tőzsde (14) UFO (1) usa (1) USA (4) válság (12) válságban az euro zóna (1) valuta (1) venni (1) vétel (2) világkormány (1) világválság (4) vona (1) vona gábor (2) war (3) w (dupla v) (4) Címkefelhő

Szaunázás alapvető szabályai

2011.04.12. 00:41 BUXMASTERS

Szaunázás alapvető szabályait igyekezzünk mindig betartani!

Itt próbálunk segítséget nyújtani azok számára akik csak most kezdik, vagy még nem mélyültek el a szaunázás és a wellness világában. Megnézzük mire figyeljünk oda, hogy tényleg felhőtlenül pihenhessük ki magunkat, hogyan állítsuk egészségünk szolgálatába ezt a rendkívül ősi módszert, megnézzük mik az illemszabályok és szokások ma a szaunákban és a pihenő idők alatt.

 

 

Mielőtt bemegyünk:

  1. Készüljünk fel lelkileg a megtisztulásra majd készítsük fel testünket is erre a néha megterhelő folyamatra. Mikor szaunázni indulunk lehetőleg kerüljük a smink és az illatszerek használatát. Hagyjunk otthon mindent ami nem természetes, hisz itt úgysem lesz szükség rájuk, ide értve az ékszereinket is. Ezek külön veszélyesek is lehetnek, hiszen átforrósodva égethetik bőrünket és akár égési érüléseket is okozhatnak. Kezeken viselt gyűrűvel vigyázzon mindenki ,hiszen a melegtől az ujjak megvastagodhatnak és a gyűrűk elszoríthatják az ujjak keringését.
  2. Ne kezdjünk neki jóllakottan vagy éhgyomorra. Figyeljünk arra lehetőség szerint, hogy étkezés után 1,5 -2 órával ideális a szaunázás. Tele gyomor esetén a szervezetünk elég nagy energiákat mozgósít az emésztés felé is és a szauna is igénybe veszi. Ne kényszerítsük arra, hogy energiákat kelljen megosztani és rossz közérzetben kevesebb időt tudjunk eltölteni. Éhgyomor esetén a vércukorszint leesése nagyon veszélyes lehet, mert még az egészséges emberek is rosszul lehetnek ezen okból illetve kollapszus léphet fel ami ájulással járó vérkeringési zavar.
  3. Megerőltetés vagy aktív testmozgás után, esetleg fokozott izgalmi állapot elmúltával kb .15-30 perc nyugalmi állapot  szükséges a szaunázás megkezdése előtt.
  4. Ittasan vagy másnaposan nem a szaunában kell gyógyulni, erre nem igazán alkalmas. Tapasztalataink szerint a másnaposság elmúltával segíti a gyorsabb regenerálódást, hamarabb felfrissül a meggyötört test, és kidobja magából a bekerült mérgező anyagok egy részét.
  5. Mindenképpen érkezésünk után tájékozódjunk a szauna házirendjéről és tartsuk is be maximálisan.

Magyarországon is egyre elterjedtebb és elfogadottabb, hogy szaunázás közben nem viselünk ruhát, fürdőruhát. Ha ilyen helyre megyünk szaunázni mi is hagyjuk az öltözőben fürdőruhánkat, de mindenképpen törekedjünk arra, hogy minél kevesebb részünket fedje ruha. Tudni kell, hogy a ruha alatt a bőr nem csak izzad, hanem pállik is egyszerre és bizonyos bőrtípusú embereknél akár ekcémát is okozhat. Fontos, hogy bőrünkről minél nagyobb felületéről, minél könnyben tudjon elpárologni az izzadság. Tehát ilyen helyeken mielőtt levetkőznénk keressük meg a szaunaszemélyzetet és kérjünk tőlük szaunalepedőt. Ez általában mindig benne van az árban. Ha ragaszkodunk saját törölközőnkhöz akkor kedvünkre használhatjuk azt is, viszont figyeljünk rá, hogy elég nagy legyen amikor leülünk a padra, minden részünk és végtagunk alá jusson belőle elég. Anyagát tekintve fontos, hogy minél kevesebb műszálat tartalmazzon. Természetesen nem kell meztelenül sétálgatnunk a szaunavilág területén, bár semmi nem tiltja. Tekerjük magunk köré a lepedőt amíg be nem ülünk a szaunába.
Fürdőruhás szaunában is nagyon fontos, hogy csak a saját törölközőnkre üljünk és minden esetben szintén úgy, hogy közvetlenül semelyik részünk se érintkezzen a paddal.A műanyag fürdőruhák nem arra lettek kitalálva, hogy tartósan 90-100 fokon olvasszuk őket, ettől tönkre is mehetnek, gyakori szauna használat alatt elvesztik rugalmasságukat. Igyekezzünk olyan fürdőruhát találni ami jól tűri a forróságot és minél kisebb részen fedi a testet, zárja el az izzadság párolgásának útját. Speciális helyeken lehet kapni férfiak és nők számára kifejlesztett szaunaruhákat ezekben a szaunázás kényelmes és mégis ott takar ahol arra szükség van. Ha a szaunázás fürdőzéssel van egybekötve, akkor a fürdőruhából kipárolgó medence víz közvetlenül belélegezve (inhalálva) nem az egészséget szolgálja., sőt kifejezetten káros. Tehát, talán egészségesebb ha szaunázás után megyünk úszni, és nem pedig fordítva.

  1. Minden szaunamenet előtt, le kell zuhanyozni alaposan meg kell mosakodjunk, hogy bőrünk minél tisztább legyen a lehető legkevesebb vegyszer maradjon rajta. Zuhanyozás után, törölközzünk teljesen szárazra, mert a szaunában a nedves bőr nehezebben kezd el izzadni.
  2. Miután testileg és lelkileg készen állunk arra, hogy elfoglaljuk helyünket a szaunában, gondoljuk végig, hogy lehetőség szerint hova szeretnénk ülni. A magasabb helyeken intenzívebb a szauna hatása, többször éri testünket nagyobb forróság, míg alul valamivel kevésbé tűnik melegnek. A hatás szempontjából teljesen mindegy, hogy lent vagy fent találunk magunknak helyet, mivel a szervezet 50-60 fok felett már gőzerővel dolgozik a hűtésen és megindul az izzadás folyamata ez egész testfelületen.
  3. Mielőtt a szaunába lépnénk nézzük meg az ajtót vagy az ajtó környékét nem jelöltek e rajta éppen futó szaunaprogramot. Amennyiben jelezve van rajta, akár mennyire is kíváncsiak vagyunk ne lépjünk be a szaunába, ne zavarjuk meg a szaunamester munkáját és a bent ülők pihenését. Ha részt szeretnénk venni mi is ráöntéseken, szaunaszeánszokon, kérdezzük meg a személyzetet a következő program kezdetéről és áráról. Modern szaunákban az ajtó felett világító led vagy lámpa jelezheti ,hogy meddig ne lépjünk be, meddig tart a következő párásítás időtartama, ilyenkor az ajtó nyitogatása illetlenség, továbbá a friss gőzt is kiengedjük az ajtón.

Ha nincs program nyugodtan de a lehető leggyorsabban lépjünk be a szaunába, úgy, hogy az ajtó minél rövidebb ideig legyen nyitva, feleslegesen ne nyitogassunk ha esetleg már az ajtón keresztül látszik hogy sokan vannak bent ,akkor várjunk egy kicsit míg fel nem szabadul hely részünkre. Papucsunkat mindenképpen hagyjuk az ajtó előtt ne vigyük be. A mai papucsok jelentős része különböző ragasztókkal van összerakva és hőre lágyuló műanyagból készül. A szauna melegében mérgező gázok szabadulhatnak fel belőle, és ez már nem mondható egészségesnek sem saját magunk sem szaunázó társainak számára. Mikor belépünk és ha már tartózkodnak bent akkor illik köszönni, csendben ,de érthetően üdvözölni velünk szaunázókat. Terítsük le szaunalepedőnket arra a helyre ahova ülni szeretnénk úgy hogy teljesen beborítsa a padot és amennyiben a felső padon foglalunk helyet akkor jusson belőle a lábunk alá is, hiszen itt máskor emberek ülnek és ki szeretne más jó esetben csak izzadságában ülni. Majd foglaljunk helyet. Ne furakodjunk, igyekezzünk minél észrevétlenebbek maradni, és minél hamarabb elfoglalni azt helyet ahol végig fogjuk ülni azt az időt amit kényelmesen elviselünk.


Ha már bent vagyunk:

  1. Ne bámészkodjunk, ne feszélyezzük magunkat és ne viselkedjünk kihívóan. Élvezzük a test és lélek szabadságát, viselkedjünk természetesen, akármilyen alkatúak és korúak is vagyunk. Bármennyire is talán zavarban érezzük magunkat a pőreségünkért a magunkra tekert lepedő és törölköző gátolja a bőr szabad légzését és izzadását, viszont erősíti a kipállás veszélyét. Ennek ellenére elfogadott hogy a férfiak a derekuk köré, hölgyek pedig mell fölött megkötött szaunalepedővel szaunázzanak. Sokan akik idegenkedtek ettől a meztelenségtől szép lassan megszokták, és megérezték a fürdőruhás és a naturista szaunázás közötti különbséget. Ha valaki figyel magára a felszabadult érzésre, meg fogja érteni miről szól ez. Szégyenlősebbeknek talán annyit megnyugtatás képen annyit, hogy kevesebben nézik meg őket itt mint fürdőruhában a strandon.szauna3.jpg
  2. Szaunázás közben minél kevesebbet fészkelődjünk vagy üljünk át másik helyre, főként ne tornázzunk. A mozgás ezen a hőmérsékleten megterheli a légzést és keringést a szükségesnél jobban.
  3. Ha ki kell mennünk, vagy elég volt a melegedésből akkor se foglaljuk magunk vagy más számára a helyet még a  második szaunamenethez sem. Töröközőnket vigyük ki, hagyjunk leülni másokat is. A szaunában mindenki ott ül vagy fekszik ahol éppen helyet talál, erre nem kell engedélyt kérni senkitől sem, de vigyázzunk, hogy mindenki kényelmesen elférjen szükség estén egy kicsit húzzuk össze magunkat.
  4. Ha szeretnénk párásítani vagy illóolajos vizet ráönteni a szaunakövekre, akkor előtte a szaunában mindenkit kérdezzünk meg, hogy nem zavarja e. Ha valaki nem szeretné tartsuk tiszteletben a kérést ás várjuk meg míg távozik. Ha valaki vizet locsol a kályhára  akkor illik legalább 3-4 percig nem kimenni, hagyni hogy a forró gőzből mindenki kivehesse a  részét. Természetesen ha rosszul leszünk akkor semmi ne tartson vissza minket, de csak ebben az egy estben. Ha van szaunamester, és a házirend szerint ő figyeli szauna páratartamát akkor ezt a feladatot hagyjuk meg neki, így elkerülhetőek a félreértések és viták. Ma már vannak modern szaunák ahol a ráöntést és párásítást automatika végzi. ilyenkor vagy az ajtó felett vagy valahol a szaunában egy figyelmeztető lámpa gyullad ki. Ha már terveztük a kimenetelt akkor most tegyük meg, ne akkor amikor a rendszer bespricceli a kályhára a  vizet és elkezdődik a párásítás. Ha nem tudjuk milyen helyen vagyunk és kinek a feladata a  ráöntés és párásítás akkor nézünk körül  a szaunában találnunk- e dézsát és kanalat erre a célra. Ha van akkor általában szabadon tehetjük rá a vizet a kövekre.
  5. Ha szaunaszeánszon veszünk részt érkezzünk időben, felkészülten, wc és zuhanyhasználat után szárazra törölközve. A program alatt a szaunamester utasításait tartsuk be. Kövessük pontról pontra. Általában a szükséges kellékeket nem kell nekünk vinni ő fogja szétosztani, a megfelelő időpontban. Elsődlegesen ő vigyáz a tisztaságra, érkezésünkre lefedi a padokat tiszta lepellel. Ilyenkor a saját szaunalepedőnket kint hagyhatjuk, lépjünk meztelenül a szaunába és foglaljuk el helyünket. Ha kiosztott segédanyagok (méz, só) bedörzsöléséhez segítségre van szükség akkor ismerősök vagy párok nyugodtan fordulhatnak egymáshoz, óvatosan bekenve átmasszírozva egymást, így még kellemesebbé válik a program ezen része, de ismeretlenül elég kockázatos másokat megkérni erre. Óvatosan használjuk ezeket az anyagokat ne többet mint amennyit a szaunamester javasol és felvitel közben mi is vigyázzunk a tisztaságra, lehetőleg ne kenjünk vele mindent össze. Kimenni a szaunaprogram alatt nem ildomos, csak végszükség esetén hagyjuk el közben a szaunát, úgy, hogy előre jelezzük távozási szándékunkat a ráöntést végző szaunamester felé. A szaunaprogram végén a szaunamesternek jár a taps.
  6. Ne mászkáljunk a szaunából ki és be. Igyekezzünk lehetőség szerint akkor kimenni amikor éppen jön be vagy megy ki valaki. Az ajtó nyitogatásával a bent ülőket zavarjuk és sok esetben feleslegesen szellőztetünk.
  7. Ne használjunk a szaunában dörzskefét, egyrészt másokat zavarhatunk vele, másrészt megterheli a szervezetet és keringést az izzadság ledörzsölése. Nem marad lehetőség a párolgással való hőelvonásra és a bőrfelület hűtésére.
  8. Szauna olajokkal az élmény fokozható de használata esetén vigyázzunk, hogy kimondottan erre a célra gyártott anyagot vigyünk be magunkkal, mert nem minden illatanyag alkalmas és használható szaunázás közben, pontosan tartsuk be az adagolási utasításokat. Figyeljünk mások és saját egészségünkre.
  9. Figyeljünk a szaunában egymásra, ha valaki nem tartaná be a szabályokat óvatosan figyelmeztessük, segítsünk neki megismerni, megtanulni élvezni a szauna adta örömeket, de ne oktassuk ki.
  10. Lehetőség szerint ne beszélgessünk hangosan a szaunában, hagyjuk, hogy a velünk szaunázók pihenhessenek, relaxáljanak, ne zavarjuk őket. Beszélgetve a szaunázás sokkal fárasztóbb a szervezet számára, és még a méregtelenítés befejezése előtt elfáradhatunk. Élvezzük a csendet és hagyjuk, hogy más is ezt tegye.
  11. Soha ne együnk és ne igyunk a szaunában, legfőképpen alkoholt ne. A felgyorsult anyagcsere miatt az alkohol sokkal hamarabb fejti ki hatását. A normál folyadék pótlást is hagyjuk a szaunázás legvégére szervezetünk működésének szempontjából nem mindegy honnan von el vizet. Ha ez a folyadékpótlás lehetővé válik a bélrendszerből ,akkor elmarad a salaktalanítás. Folyadék hiányában a melegítés hatására vér átmenetileg besűrűsödik, majd lehűlés után újra felhígul a szövetekben tárolt víz által. Ez a folyamat teljesen veszélytelen, serkenti sejtjeink működést. Szaunázás után viszont pótoljuk az elvesztett folyadékmennyiséget 100%-os gyümölcslével vagy tiszta ásványvízzel.
  12. Figyeljünk egymásra, ha észrevesszük, hogy valaki rosszul lett azonnal segítsünk neki,kísérjük ki, és hívjunk segítséget.
  13. Ha a szaunában volt módunk lefeküdni és úgy pihenni, akkor mielőtt kimennénk mindenképpen szép lassan üljünk fel, hagyjuk hogy a keringés helyre álljon és csak utána induljunk el kifelé, így elkerülve  a szédülést és az ájulás veszélyét.

Utána:

  1. Szaunázás után mindenképpen tartsunk pihenőt egy- egy szaunázási fázis között,  ami legalább addig tart ,mint amennyi időt a szaunában töltöttünk, várjuk meg hogy testünk lehűljön, hogy utána újra kezdhessünk mindent előröl, nagyon fontos, hogy testünk tudjon regenerálódni, hiszen minden szervünk felgyorsul és a szervezett egy mesterséges lázas állapoton megy keresztül.
  2. Közvetlenül a hőfürdőzés után meleg vizel ne tusoljunk le és ne üljünk bele, kerüljük el a közvetlen bőrpakolásokat, ugyanis ezek megterhelik a légzést, rontják a keringést.
  3. Merülőmedence használata tusolás nélkül nemcsak a higiéniára van rossz hatással mert kifejezetten méreganyagokkal szennyezi a medence vizét, továbbá a hirtelen megmártózás magában hordozza az összeomlás veszélyét is.
  4. Ne kezdjünk sportolni, gimnasztikázni közvetlenül a szaunázás után. A keringési rendszerünk helyreállításában különösen veszélyes. A mozgás merüljünk kevés sétában, hűtve a légzőszerveinket a friss levegőn
  5. Egy nap a szaunázási ciklusok egészséges mértéke maximum napi 3-4 szaunamenet a közte lévő pihenőkkel.

Hetente háromszori szaunázásnál többet ne erőltessünk magunkra. Ha már rendszeresen minden héten szaunázunk akkor már elég sokat tettünk egészségünk érdekében. Könnyeben vészeljük át a  nyálkás- náthás átmeneti időszakokat.

A szaunakabin nem túlélőkabin, ne használjuk tovább, mint ameddig jól esik!

Térjünk vissza a természethez és természetességhez.

Szaunázásról kezdőknek

Pár dolog, amire oda kell figyelni, ha a szaunázában kezdők vagyunk:

Nézzük, mire kell figyelni, hogy az élmény kellemes és maradandó legyen. Mikor és hogyan kezdjünk neki az egészségünk érdekében.

Abban az esetben, ha teljesen egészségesek vagyunk és eldöntöttük hogy egy pár órát szentelünk ennek az élvezetnek ,vagy akár egy teljes nyaralás alatt intenzíven fogunk szaunázni, akkor előtte nézzünk körül, hogy a választott helyen milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre. Ha konkrétan tudjuk, hogy milyen szaunát szeretnénk kipróbálni de nem tudjuk hol találhatunk ilyet, akkor regisztrált felhasználóinknak segítséget kaphatnak oldalunkon keresztül, ahol minden clubtagunk feltölti és véleményezi a feltöltött és általa kipróbált szaunákat, mind a szolgáltatás és a higiénia szempontjából.

Lehetőség szerint keressük azokat a helyeket, ahol a fürdőruha nélküli szaunázást részesítik előnyben. Ha szégyenlősek vagyunk ,akkor a kapott szaunalepedőbe csavarva eltakarhatjuk magunkat. Majd válasszunk ki mely szaunákban szeretnénk pihenni, milyen szolgáltatásokat akarunk kipróbálni. Ha konkrét céllal megyünk akkor fontos, hogy tudjuk melyik szauna mire jó és az egészséges embereknek meddig és hogy ajánlott a használata. Mindenképpen hagyjunk elég időt a szaunázásra, ha sietünk akkor kevésbé tudjuk élvezni a pihenés eme formáját. Betegségek kezelésénél vagy kiegészítő terápiához használva mindenképpen előzze meg egy orvosi konzultáció.

Ha minden feltétel adott és minden rendelkezésre áll, elég időnk is van rá, akkor nézzük most végig hogyan kezdjünk neki és mivel mennyi időt töltsünk el.

Előkészületek

  1. Levetkőzés
  2. WC használat
  3. Tisztálkodás, zuhanyzás és teljesen szárazra törölközés
  4. Szükség és lehetőségek esetén lábmelegítő fürdő használata

Első szauna menet 8-12 perc, maximum 15perc. Szükség esetén kimehetünk közben zuhanyozni, de figyeljünk arra, hogy szervezetünk kb. 5-8 perc alatt melegszik fel, így minimum ennyit ki kell bírnunk az eredmény érdekében.

  1. Légfürdő (légzés a szabad levegőn, lehetőleg kint az udvaron. Télen a legkellemesebb.)
  2. Tusolás, lehetőség szerint minél hidegebb vagy egyre hidegebb vízzel.
  3. Élményzuhany alatt kellemesebb.
  4. Merülő fürdőzés (merülő medence használata)Jégkút (a bőr jéggel való bedörzsölése)
  5. Lábmelegítő fürdő használata lehetőleg ülve.

Pihenés minimum annyi ideig mint amennyit a szaunában tartózkodtunk. Szükség esetén takarózzunk be és egész nyugodtan akár alhatunk is ( feltéve, ha horkolásunkkal nem zavarjuk a pihenőket) .Nagyon fontos, hogy kellő időt hagyjunk a szervezet regenerálódására, ne menjünk egyik szaunából a másikba ,ne kezdjünk elhamarkodottan a szaunamenetek ismétlésébe.

Végén.

  1. Szükség esetén egy hosszabb pihenés
  2. Felöltözködés

 Mi történik a felmelegedés és lehűlés alatt a testünkkel.

Melegedési szakasz

  1. Emelkedik a test hőmérséklete bőr +10 fokkal belső hőmérséklet +1 fokkal
  2. Anyagcsere gyorsabbá válik a bőrben, megkezdődik az izzadás salaktalanítás
  3. Normalizálódhat a vérnyomás, javul a bőr vérellátása
  4. Ellazulnak az izmok és megpihen a szellem

Lehűlési szakasz

  1. A testhőmérséklet normalizálódik
  2. A vér telítődik oxigénnel, javul a vesefunkció
  3. Normalizálódik a szívverés, összehúzódnak az érfalak
  4. Megélénkül a szellem átjár a frissesség érzése

Összességében:

Rövidtávon

  1. Bőrtisztítás és sejtképződés megélénkül
  2. Szervezetünk védekező képessége fokozódik, nő az ellenállás a fertőzésekkel szemben
  3. Edződik a keringési rendszer a váltó fürdő által többször kivált tt hideg - meleg inger miatt az érfalak többször összehúzódnak és kitágulnak.
  4. Élénkül az agyalapi mirigy és a mellékvesekének működése.
  5. Általános közérzet javul, vegetatív idegrendszer jobb állapotba kerül

Hosszútávon

  1. Légúti fertőzések elkerülése, esetleges megbetegedés lefolyásának csökkenése.
  2. A vérnyomás és véreloszlás gyakorlás-működés edzése.
  3. A bőr, a nyálkahártya és a légutak vérellátásának javulása
  4. Szívkoszorúerek keringésének edzése
  5. Bőrápolás (jobb mint a testápolók) 

A szaunázás sokszor gyakorlást igényel általában 6-8 szaunázás alatt sikerül megismerni magunkat, kideríteni, hogy hol, melyik  magasságban és mennyi időn keresztül bírjuk és érezzük kellemesnek. Vegetatív idegrendszerünk állapotától is függ, hogy mikor mennyi ideig tudunk bent maradni és a forróságot elviselni. Ez az időtartam mindenkinél folyamatosan változik több szaunázással növelhető és a szervezet is szoktatható hozzá. Viszont tartsuk be a szaunamenetenkénti 8-12 percet de a legfontosabb, hogy ne maradjuk egy alkalommal sem tovább 15 percnél.

Kezdő szaunázók sokszor csak egy szaunamenetet csinálnak meg ,míg a gyakorlottabb szaunázók akár kétszer de általában háromszor fordulnak. Ennél többször hiába is ismételnénk már további gyakorlati haszna nem lenne csak még jobban kimerítené a szervezetet. Különösen fontos, hogy mikor befejeztük a szaunázást hazaindulás előtt várjuk meg míg teljesen vissza nem hűl testfelületünk és meg nem szűnik az izzadás. Ha ezt nem tartjuk be, akkor akár egy kiadós megfázással térhetünk haza.

Egyes betegségek esetében előfordulhat, hogy nem tudunk izzadni. Az olyan veleszületett hibák, amik az izzadságmirigyek hiányával járnak nagyon ritkán fordulnak elő. A leggyakrabban előforduló ok az izzadság elmaradására a túlzott nikotin szennyezés, ami még a bőr színelváltozását is okozza. Folyamatos szaunázással megtaníthatjuk a testünket az izzadásra és kimutathatóan folyamatosan nőni fog a kiválasztott veríték mennyisége. Kezdőként meleg lábfürdő segíthet a gyorsabb izzadás eléréseben.

Mennyi vizet érdemes a kövekre locsolni és mi  határozza meg?

A kövekre locsolt víz mennyiségét a szauna nagysága határozza meg, ez általában 10-15g / légköbméter (kb 1-1,5 dl) ehhez kell hozzákeverni ha akarunk illóolajat ami kimondottan erre a célra készült. A lényege, hogy miután vizet öntöttünk a kályhára erősebb inger éri bőrünket fokozottabb izzadásra kényszerítve. De figyeljünk a szaunában elhelyezett légnedvesség mérőre is. Igyekeztünk minden szaunatípusnál rovatainkban leírni az optimális relatív páratartalmat ,ezt ne lépjük túl mert kellemetlen érzést is okozhat.

Szaunázás után nem szükséges szappanos fürdőt vennünk, hiszen bőrünk teljesen megtisztult ledobtuk az elhalt hámsejteket, kitisztultak a bőr pólusai. Egy tiszta vizes langyos fürdő teljesen megteszi, ne szennyezzük azonnal újra vegyszerekkel és illatozó kölnikkel, ezzel ismét nehezítve bőrünk légzését. Bővebben a szaunaszeánsz rovatunkban olvashat erről.

A szaunameneteket egy nap maximum 3- 4 szer ismételjük meg figyelve arra, hogy a kellő pihenő legyen közöttük. Ha megtehetjük hogy rendszeresen járjunk szaunázni vagy rendelkezünk saját szaunával ,akkor típustól függően lehet naponta vagy hetente 3-4 alkalommal használni. Infraszauna használatát akár napi rendszerességgel is végezhetjük, míg finn szaunát heti 3-4 alkalomnál többször ne tegyük.

Minden szaunának megvan a feladata, figyeljünk oda rá, hogy egészségi állapotunknak megfelelő szaunát használjunk a megfelelő ideig. Ha valamiben nem vagyunk biztosak, kérdezzünk, ha van szaunamester tőle, amennyiben ilyen végzettségü személy nem áll rendelkezésre akkor a fürdőmestertől.(forrás:szaunaclub.hu)

Jó pihenést mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://buxmasters.blog.hu/api/trackback/id/tr282819121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Loick 2012.03.07. 19:27:11

Jó írás ! a linket felhasználtam az alábbi posztban naturista.blog.hu/2011/08/30/hazai_furdok_strandok

Nanuq 2012.11.14. 11:08:53

Fontos lenne megemlíteni a blogban hogy a szövegezés egy az egyben a Szaunaclub ( www.szaunaclub.hu ) oldalról származik, a formázástól eltekintve.
Szerintem a cikk összeállítói ezt megérdemlik!

BUXMASTERS 2012.11.14. 11:33:47

Ez természetesen szerepel a cikk alján. Meg van nevezve a forrás.

Nanuq 2012.11.14. 12:48:40

Ok, vaksi vagyok.... Akkor elnézést, de egy linket csinálhatnál belőle! :)
süti beállítások módosítása