Nyiss számlát most + 30%

Plus500

Plus500

KÖZÖSSÉGÜNK- LIKE!

Hasznos Tudnivalók Kezdő Tőzsdézőknek

Címkék

1 karton red bull (1) a (1) A (1) adósság (1) agytorna (1) alacsonyabb (1) államadósság (1) államháztartás hiánya (1) állampapírok (1) Amerika (1) Antikrisztus (1) apáti istván (1) apple (1) arany (5) árfolyamok (2) atomkatasztrófa (2) autó (1) az (1) Az (1) Azerbajdzsán (1) A NAP VIDEÓJA (2) A NAP ZENÉJE (1) bank (1) Bank; (1) Bengázi (1) bin laden halott (2) boszniai nap piramis (1) bróker (1) cdf (1) cégek (1) cégek. (1) cégnél (1) coca cola (1) csenger (2) cunami (1) daytrade (1) day trade (1) de (1) deviza (3) diplomáciai (1) dokumentumfilm (3) econet (4) égbolton (1) egis (1) egyház (1) egyiptom (1) egyre (1) éjszakai (1) eladás (1) eladni (1) elmúlt (1) esés (5) esetén (1) EU (1) eur (1) euro (2) európai unió (7) eurozóna (3) években (1) e star (2) FACEBOOK (2) fekete arany (2) film (1) fogyás (1) forex (3) forma1 (4) formula1 (1) freesoft (1) gábor (1) Galaxisunk (1) gárda (1) gazdasági (1) globális (1) globalizmus (1) Görögország (1) görög válság (9) gyilkosság (1) háború (4) hamilton (1) határidős (1) hazai (1) hold (1) holdra szállás (1) hősök (1) humor (5) idegenek (1) ilyen (1) imf (1) instrumentumokkal (1) Internetbank; (1) iphone (1) iphone5 (2) iphone 4 (1) ipod (1) is (1) iszlám (1) izland (1) Jemen (1) jen gyengítés (1) jobbik (5) josef seibel (1) jóval (1) jó befektetés (8) jutalékokkal (1) kapcsolatot (1) katonaság (1) kereskedés (2) kereskedni (1) keresztény (1) kiadatás (1) Kína (1) kőolaj (1) kopt (1) kormányzás (1) kötvények (1) külföldi (1) lapszemle (1) legszebb nők (1) lehet (1) leminősítés (1) líbia (1) Líbia (1) magyar (1) Magyarország (1) Magyarország; (2) magyar gárda (2) magyar találmány (1) mars (1) mclaren (1) megújuló energiaforrás (1) mol (2) muszlim (1) nagyobb (1) nap (1) napenergia (1) napon belüli kereskedelem (1) nasa (1) nemcsak (1) nemzetközi (1) népszerűségnek (1) nők (1) nyeremény (1) nyereményjáték (2) nyersanyag (1) nyertes (1) okostelefon (1) olaj (7) olajár (1) online (1) opciós (1) Oracle; (1) Örményország (1) Örményország; (2) örvendenek (1) ősök (1) összeesküvéselmélet (1) összeomlás (1) OTP (3) otp (5) OTPdirekt; (1) pallér2 kft (2) pénzügyi (1) piacon (1) piramis (1) plotinus (4) plus500 (3) plus 500 (1) portugál válság (1) Ramil (1) részvény (1) részvények (1) Safarov; (1) sauber (1) schumacher (2) svájci frank (3) szálkásítás (1) származékos (1) szép nők (1) szervercsere (1) Szudán (1) születésnap (1) Tag Heuer (1) támadás (1) tengerészgyalogság (1) tere (1) termékek (1) tesco (1) testépítés (1) tiltakozás (1) tőkeáttételes (1) tőzsde (14) UFO (1) USA (4) usa (1) válság (12) válságban az euro zóna (1) valuta (1) venni (1) vétel (2) világkormány (1) világválság (4) vona (1) vona gábor (2) war (3) w (dupla v) (4) Címkefelhő

Régi "slágerek"

2011.05.29. 12:34 Maisztro

Az utóbbi időkben több neves szakértő is aggodalmát fejezte ki a jelenleg zajló globális pénzügyi folyamatokkal kapcsolatban. Három régi "sláger" szól újból a befektetői berkekben a következő sorrendben: Európai adósságválság, USA pénznyomtatás, Kína növekedésének lassulása. A következőkben ezeket a problémákat próbáljuk fejtegetni.

Vitathatatlan, hogy a legnagyobb népszerűségnek örvendő "sláger" az európai adósságválság. Ez tényleg nem egy mai téma, viszont azt kijelenthetjük, hogy az egy éve kimentett görögöknél nem javult a helyzet. Sem a politikai elit sem a társadalom nem képes a felhalmozott adósságot csökkenő pályára állítani (a görög államadósság a 2010-es év végén a GDP 142%-át tette ki).  2011-ben az első negyedéves GDP éves összehasonlításban 4,8%-al zuhant, az infláció 3,7%-ra emelkedett, a munkanélküliségi ráta februárban pedig elérte a 15,9%-ot. Az EU sem elég határozott az ügyben, sokan hitelek átstruktúrálásáról beszélnek, ami a 330 milliárd euró kötvények nagy részét érintené. Ekkor az ezeket birtokló jobbára német, olasz és francia bankintézetek, biztosítók és nyugdíjalapok jelentős veszteségeket könyvelnének el. Ezt a forgatókönyvet Angela Merkel német kancellár és az EKB sem támogatja érthető módon. A másik, lehetőség az eurózónából való kilépés, mely véleményünk szerint az egész monetáris unió széteséséhez vezetne. Jelenleg fájdalomcsillapításként a nemzeti vagyon privatizálása van napirenden, amivel 2015-ig 50 milliárd eurós bevételre tenne szert a Görög állam.

A többi problémás ország - Portugália, Írország, Spanyolország - is hasonló sorsra juthat rövidebb időn belül. Olaszország megszorító intézkedéseket vezet be, hogy elkerülje nevének emlegetését ezekkel az országokkal együtt. Az analógia ismert: minden ország kijelenti, hogy tudja magát finanszírozni a piacról, nincsenek problémáik. 2 hónap múlva már olyan drágák a források a magas kockázat miatt, hogy EU és IMF segítségre szorulnak. Ezeknek a problémáknak a megoldása égető kérdés az EU számára.

 

A tengerentúlon sem rózsás a kép. A deficit 10% körül, az államadósság a GDP 100% közelében. A gazdaság sem zakatol, a munkaerőpiac és a lakáspiac mélyponton. Kijelenthetjük, hogy a válságot elindító szegmens W-alakú pályát fut be, ami nem sok jóval kecsegtet. A FED pénznyomtatása (Quantitative Easing 2) hamarosan kifut, melyet nagy valószínűséggel a 3. folytatásos rész követhet. Abban az esetben, ha mégsem lenne folytatás az a nyersanyagárak eséséhez vezetne, mellyel valószínűleg az általuk gerjesztett infláció is csökkenne. Ez egy globális gazdasági lassulással párosulva a defláció rémét idézi elő. A dollár már nem tölti be a klasszikus menedékdeviza szerepet, sőt a PIMCO, a világ legnagyobb kötvényalapja kiszállt az amerikai kötvénypiacból. A demokrata és republikánus politikai vezetők eddig nem tudtak megegyezni a költségvetési hiány csökkentését illetően, az államadósság pedig elérte a meghatározott plafont. Tehát az euró mellett a dollár sem tündöklik.

 

A harmadik "sláger" a titokzatos Kína. A gazdaságának a teljesítménye rendkívül befolyásolja a globális folyamatokat. Amennyiben a prognosztizált növekedés nem teljesül, az a nyersanyagárakra lehet negatív hatással a keresleti oldal csökkenése miatt. Viszont óvatosnak kell lennünk Kínával kapcsolatban, mivel kevés az információnk sok szegmenssel kapcsolatban. A bankok ingatlanportfóliójával, több vállalat működésével kapcsolatban csak találgatnak az elemzők, de egyet biztosra vélnek: ingatlanpiaci buborék jelei érzékelhetőek Kínában is. Sokan a jüan nemzetközi előretörésére számítanak a dollár és az euró gyengélkedése miatt, mi azonban úgy gondoljuk, hogy ettől nem kell tartani, mivel a transzparencia hiánya és az állam nagy fokú jelenléte megrémíti a piaci szereplőket.

 

Összegezve elmondhatjuk, hogy a fent említett "slágerek" hallatán nem lehet sok jót elmondani a globális gazdaság jövőjével kapcsolatban. Úgy gondoljuk, hogy a w-alakú recesszió pályája nagy valószínűséggel bekövetkezik.

A bejegyzés trackback címe:

https://buxmasters.blog.hu/api/trackback/id/tr802940666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása