Nyiss számlát most + 30%

Plus500

Plus500

KÖZÖSSÉGÜNK- LIKE!

Hasznos Tudnivalók Kezdő Tőzsdézőknek

Címkék

1 karton red bull (1) A (1) a (1) adósság (1) agytorna (1) alacsonyabb (1) államadósság (1) államháztartás hiánya (1) állampapírok (1) Amerika (1) Antikrisztus (1) apáti istván (1) apple (1) arany (5) árfolyamok (2) atomkatasztrófa (2) autó (1) Az (1) az (1) Azerbajdzsán (1) A NAP VIDEÓJA (2) A NAP ZENÉJE (1) bank (1) Bank; (1) Bengázi (1) bin laden halott (2) boszniai nap piramis (1) bróker (1) cdf (1) cégek (1) cégek. (1) cégnél (1) coca cola (1) csenger (2) cunami (1) daytrade (1) day trade (1) de (1) deviza (3) diplomáciai (1) dokumentumfilm (3) econet (4) égbolton (1) egis (1) egyház (1) egyiptom (1) egyre (1) éjszakai (1) eladás (1) eladni (1) elmúlt (1) esés (5) esetén (1) EU (1) eur (1) euro (2) európai unió (7) eurozóna (3) években (1) e star (2) FACEBOOK (2) fekete arany (2) film (1) fogyás (1) forex (3) forma1 (4) formula1 (1) freesoft (1) gábor (1) Galaxisunk (1) gárda (1) gazdasági (1) globális (1) globalizmus (1) Görögország (1) görög válság (9) gyilkosság (1) háború (4) hamilton (1) határidős (1) hazai (1) hold (1) holdra szállás (1) hősök (1) humor (5) idegenek (1) ilyen (1) imf (1) instrumentumokkal (1) Internetbank; (1) iphone (1) iphone5 (2) iphone 4 (1) ipod (1) is (1) iszlám (1) izland (1) Jemen (1) jen gyengítés (1) jobbik (5) josef seibel (1) jóval (1) jó befektetés (8) jutalékokkal (1) kapcsolatot (1) katonaság (1) kereskedés (2) kereskedni (1) keresztény (1) kiadatás (1) Kína (1) kőolaj (1) kopt (1) kormányzás (1) kötvények (1) külföldi (1) lapszemle (1) legszebb nők (1) lehet (1) leminősítés (1) Líbia (1) líbia (1) magyar (1) Magyarország (1) Magyarország; (2) magyar gárda (2) magyar találmány (1) mars (1) mclaren (1) megújuló energiaforrás (1) mol (2) muszlim (1) nagyobb (1) nap (1) napenergia (1) napon belüli kereskedelem (1) nasa (1) nemcsak (1) nemzetközi (1) népszerűségnek (1) nők (1) nyeremény (1) nyereményjáték (2) nyersanyag (1) nyertes (1) okostelefon (1) olaj (7) olajár (1) online (1) opciós (1) Oracle; (1) Örményország (1) Örményország; (2) örvendenek (1) ősök (1) összeesküvéselmélet (1) összeomlás (1) otp (5) OTP (3) OTPdirekt; (1) pallér2 kft (2) pénzügyi (1) piacon (1) piramis (1) plotinus (4) plus500 (3) plus 500 (1) portugál válság (1) Ramil (1) részvény (1) részvények (1) Safarov; (1) sauber (1) schumacher (2) svájci frank (3) szálkásítás (1) származékos (1) szép nők (1) szervercsere (1) Szudán (1) születésnap (1) Tag Heuer (1) támadás (1) tengerészgyalogság (1) tere (1) termékek (1) tesco (1) testépítés (1) tiltakozás (1) tőkeáttételes (1) tőzsde (14) UFO (1) usa (1) USA (4) válság (12) válságban az euro zóna (1) valuta (1) venni (1) vétel (2) világkormány (1) világválság (4) vona (1) vona gábor (2) war (3) w (dupla v) (4) Címkefelhő

A világ legkockázatosabb országává vált Görögország

2010.04.28. 19:46 BUXMASTERS

Eddig is minden hétre adott bőséges témát Görögország válsága, de ma igazán felgyorsultak az események.

Ma reggel ismét zuhanórepülésbe kapcsolt a görög tőzsde, az ottani részvényindex rövid idő leforgása alatt 6 százalékot veszített tegnapi értékéből. Az állampapír-hozamok felrobbantak, a kétéves görög állampapír megvásárlásáért a befektetők 38 százalékos kamatot kértek kora délelőtt, reggel még „csupán” 20-22 százalékos volt ez a hozam. Hogy mennyire extrém magas ez a szint, jelzi, a magyar hasonló futamidejű állampapírok 5-6 százalék körüli hozamon forognak.

Görögország ma reggel a világ legkockázatosabb országává vált: az államcsőd esélyét is mérő, az államcsőd elleni biztosítás díját takaró ötéves cds-felár 910 bázispont, vagyis 9,1 százalék fölé is ugrott. Az eddig legkockázatosabb országnak számító – államosító hajlamú elnök vezette – Venezuela közel 840 bázispontos cds-felárat „harcolt ki” magának. Az eurózóna-tag görög államot kockázatosabbnak tartják a befektetők Ukrajnánál, Pakisztánnál, Iraknál. Magyarország esetében a cds-felár a pénzügyi krízis 2009 márciusi tetőzésekor 630 bázispontnál járt. A görögök 900 bázispont feletti cds-felára azt mutatja egyben, hogy a piac 50 százalékos valószínűséget ad egy öt éven belüli államcsődnek.

A görög hatóságok még délelőtt betiltották az ottani tőzsdén a shortolást, vagyis azt a részvénypiaci tranzakciót, amelynek keretében az értékpapírok esésére játszik a befektető.

Nyugodjanak meg, nincs baj!

Közben az európai és nemzetközi intézmények vezetői nyugtatgatták a befektetőket. Az EU soros elnöke Tokióban jelentette be, hogy május 10-e környékén euróövezeti válságcsúcsot hívnak össze. Kiszivárgott az a hír is, hogy az IMF a korábban szánt 15 milliárd eurós segítséget még 10 milliárd euróval megtoldhatja Görögországnak. Athénban tárgyaló uniós tisztségviselők jelezték, hogy a görögök nem fogják átütemezni a hamarosan lejáró államadósságukat. Ma délután pedig az IMF vezérigazgatója és az Európai Központi Bank elnöke Berlinbe látogatott, ahol tárgyalnak a német pénzügyminiszterrel, kancellárral, és a kancellár kérésére az ellenzéki pártokkal is.

Utóbbira azért van szükség, mert jövő hétvégén fontos tartományi választást tartanak, és ha azt elbukja a kormánykoalíció, akkor a parlament felsőházában levő többségüknek is lőttek. A német lakosság nagy többsége, felmérésektől függően 60-80 százaléka ellenzi azt, hogy a német adófizetők segítsék ki a bajból a tékozló Görögországot, erre pedig a német ellenzéki pártok rá is játszanak. Merkel kancellár és a kormánykoalíció pártjai ezért is húzzák az időt a görög-válság megoldásában, emiatt történhettek meg az elmúlt napok és a mai nap extrém történései a görög pénzpiacokon.

A német kormánytisztviselők azért igyekeznek kódolt üzeneteket küldeni a piacoknak, hűteni a felborzolt kedélyeket. A német pénzügyminiszter egy interjúban jelezte, hogy megsegítik Athént, a német jegybank elnöke is egyértelművé tette, hogy nem lehet kérdéses a határozott fellépés, nem is elsősorban Görögország miatt, hanem az euró és az eurózóna jövője miatt. A legfrissebb hírek szerint pedig a német kormány kiszivárogtatta, hogy az idénre tőle várt összegen, 8,4 milliárd eurón felül már 2011 és 2012-re is milliárdos nagyságrendű tervezett be a görögök támogatására.

A legújabb hírek szerint pedig a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az eurózóna országai együttesen mintegy 100-120 milliárd eurós görög hitelcsomagról egyeztetnek a következő 3 évre vonatkozóan, amelyből 30 milliárd eurót még idén (minél hamarabb) adnának, cserébe viszont 3 évre jogilag eltiltanák Görögországot attól, hogy a pénz- és tőkepiacokról is forrást vonjon be - egyelőre ezek az információk láttak napvilágot a mai berlini tárgyalások alapján nyilatkozó döntéshozóktól. Az IMF első embere nem kívánta kommentálni a 100-120 milliárd eurós hitelcsomagról szóló jelzést, amelyet egy német parlamenti képviselő az IMF-vezértől hallott.

Az Athénban tárgyaló IMF- és EU-delegáció most vasárnap fejezheti be a megbeszéléseket a görög hatóságokkal.

A kapkodásnak az az oka, hogy május 19-én 8,5 milliárd eurónyi görög államadósság jár le, és még a kamatokat is ki kell fizetniük. Jelen pillanatban pedig nincs egy árva vasuk sem, nem tudnak kezelhető hozamon forrást bevonni a piacról. Így nincs más választásuk, mint a nemzetközi mentőcsomaghoz nyúlni. Múlt héten jelezték is, hogy igénybe kívánják venni, de mielőtt a pénz megérkezne hozzájuk, odáig a segítséget az egyes eurózóna-tagországok kormányainak és parlamentjeinek, valamint a görög kormánynak és parlamentnek, és az IMF vezetésének is jóvá kell hagynia a konkrét feltételek megállapítása mellett, ez pedig időigényes folyamat önmagában is, és ezt a folyamatot lassítja a német tartományi választás.

Már a következő áldozat is megvan?

Közben befektetők már azt pedzegetik, lehet, hogy a görögök után nem is a portugálok következnek, hanem a spanyolok. Spanyolország helyzete nehezebb, mint a görögöké – mondta a 2008-ban világméretűre duzzadt válságot megjósló Nouriel Roubini. Spanyolországban húsz százalékos a munkanélküliség, a bankrendszer gyengébb, mint a görög, és sokkal több pénzbe kerülne az ibériai országot megmenteni. A jósprofesszor szerint egyébként nem kétséges, hogy a görögök bedőlnek, államcsődöt jelentenek (kvázi már meg is tették azzal, hogy elismerték, nem tudják magukat a piacról finanszírozni, így önerőből nem is tudnák törleszteni a lejáró államadósságukat), mert sokkal rosszabbak az adósságmutatóik, mint a kétezres évek elején államcsődöt jelentő Argentínáé.

Mások azt sürgetik, hogy a göröghöz hasonló felelőtlen országokat ki kellene zárni az eurózónából.

index.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://buxmasters.blog.hu/api/trackback/id/tr241960162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása