Nyiss számlát most + 30%

Plus500

Plus500

KÖZÖSSÉGÜNK- LIKE!

Hasznos Tudnivalók Kezdő Tőzsdézőknek

Címkék

1 karton red bull (1) A (1) a (1) adósság (1) agytorna (1) alacsonyabb (1) államadósság (1) államháztartás hiánya (1) állampapírok (1) Amerika (1) Antikrisztus (1) apáti istván (1) apple (1) arany (5) árfolyamok (2) atomkatasztrófa (2) autó (1) az (1) Az (1) Azerbajdzsán (1) A NAP VIDEÓJA (2) A NAP ZENÉJE (1) bank (1) Bank; (1) Bengázi (1) bin laden halott (2) boszniai nap piramis (1) bróker (1) cdf (1) cégek (1) cégek. (1) cégnél (1) coca cola (1) csenger (2) cunami (1) daytrade (1) day trade (1) de (1) deviza (3) diplomáciai (1) dokumentumfilm (3) econet (4) égbolton (1) egis (1) egyház (1) egyiptom (1) egyre (1) éjszakai (1) eladás (1) eladni (1) elmúlt (1) esés (5) esetén (1) EU (1) eur (1) euro (2) európai unió (7) eurozóna (3) években (1) e star (2) FACEBOOK (2) fekete arany (2) film (1) fogyás (1) forex (3) forma1 (4) formula1 (1) freesoft (1) gábor (1) Galaxisunk (1) gárda (1) gazdasági (1) globális (1) globalizmus (1) Görögország (1) görög válság (9) gyilkosság (1) háború (4) hamilton (1) határidős (1) hazai (1) hold (1) holdra szállás (1) hősök (1) humor (5) idegenek (1) ilyen (1) imf (1) instrumentumokkal (1) Internetbank; (1) iphone (1) iphone5 (2) iphone 4 (1) ipod (1) is (1) iszlám (1) izland (1) Jemen (1) jen gyengítés (1) jobbik (5) josef seibel (1) jóval (1) jó befektetés (8) jutalékokkal (1) kapcsolatot (1) katonaság (1) kereskedés (2) kereskedni (1) keresztény (1) kiadatás (1) Kína (1) kőolaj (1) kopt (1) kormányzás (1) kötvények (1) külföldi (1) lapszemle (1) legszebb nők (1) lehet (1) leminősítés (1) Líbia (1) líbia (1) magyar (1) Magyarország (1) Magyarország; (2) magyar gárda (2) magyar találmány (1) mars (1) mclaren (1) megújuló energiaforrás (1) mol (2) muszlim (1) nagyobb (1) nap (1) napenergia (1) napon belüli kereskedelem (1) nasa (1) nemcsak (1) nemzetközi (1) népszerűségnek (1) nők (1) nyeremény (1) nyereményjáték (2) nyersanyag (1) nyertes (1) okostelefon (1) olaj (7) olajár (1) online (1) opciós (1) Oracle; (1) Örményország (1) Örményország; (2) örvendenek (1) ősök (1) összeesküvéselmélet (1) összeomlás (1) otp (5) OTP (3) OTPdirekt; (1) pallér2 kft (2) pénzügyi (1) piacon (1) piramis (1) plotinus (4) plus500 (3) plus 500 (1) portugál válság (1) Ramil (1) részvény (1) részvények (1) Safarov; (1) sauber (1) schumacher (2) svájci frank (3) szálkásítás (1) származékos (1) szép nők (1) szervercsere (1) Szudán (1) születésnap (1) Tag Heuer (1) támadás (1) tengerészgyalogság (1) tere (1) termékek (1) tesco (1) testépítés (1) tiltakozás (1) tőkeáttételes (1) tőzsde (14) UFO (1) usa (1) USA (4) válság (12) válságban az euro zóna (1) valuta (1) venni (1) vétel (2) világkormány (1) világválság (4) vona (1) vona gábor (2) war (3) w (dupla v) (4) Címkefelhő

Zuhant az amerikai tőzsde, 284 fölé lökték a forintot

2010.05.06. 23:28 BUXMASTERS

Hatalmas zuhanás bontakozott ki az amerikai tőzsdéken, a Dow Jones részvényindex napon belül 1000 pontot (9%-ot) esett, amire utoljára a Lehman Brothers csődjét követő hetekben volt példa. A Dow Jones a kereskedés zárására sokat korrigált felfele, de így is 3.2%-os a leértékelődés mértéke. A görög adósságválság miatti feszültségek mellett a nagy szakadás hátterében egy rosszul bevitt (millió helyett milliárdos tételű) eladási ajánlatnak is nagy szerepe lehetett.

A dollár igen erőteljes erősödésbe kezdett az eurozónát övező kockázatok miatt, és a hirtelen hangulatromlásra a forint kereskedése is reagált. A kurzus az esti órákban a 284 forint/eurós szint felett is járt.


dow

Pánikszerű eladások bontakoztak ma ki az amerikai részvénypiacokon, a meghatározó tengerentúli indexek mindegyike rég nem látott zuhanást produkált. A Dow Jones napon belül percek alatt 1,000 pontot (9%-ot) zuhant, melyre utoljára a Lehman Brohers csődjét követő időszakban, vagyis 2008 októberében volt példa. Az esést a görög adósságválság és annak tovább terjedése miatti feszültségek fűtik, de egyes piaci pletykák szerint a Dow Jones ijesztő szakadásában egy elütésnek is szerepe lehetett. A Dow komponens Procter& Gamble piacán egy millió dolláros tétel helyett milliárd dolláros megbízást adtak, melynek hatására a részvény ára 37%-os mínuszba esett. A pánikszerű eladásokat követően felfele korrekció bontakozott ki, de a Dow Jones így is 3.2, az S&P 500 3.2, a Nasdaq 3.4%-os eséssel zárta a mai napot.

 

"A piacok most realizálják, hogy Görögország éveken keresztül súlyos recessziótól fog szenvedni. Európa az Egyesült Államoknak is fontos kereskedelmi partnere és ez hátráltatja a globális gazdasági fellendülést" - kommentálta az eseményeket a Miller Tabak részvénypiaci stratégája az Associated Pressnek.

 

Klikk a képre!
Klikk a képre!


A részvénypiacok zuhanása mögött meghúzódó tényezők:

- A görög megszorító csomag (ami az Európai Unió és a Világbank közös mentőcsomagjának feltétele) megvalósíthatóságával kapcsolatban továbbra is jelentősek a kérdőjelek. A média napok óta az országos sztrájkoktól, illetve tüntetésektől hangos, melyeket a mentőcsomag feltételéül szabott megszorító intézkedések váltottak ki.

 

- Sokan attól tartanak, hogy a görög adósságválság más dél-európai országokban (Portugália, Spanyolország, Olaszország) is fertőző hatással lesz. A befektetőket nem nyugtatta meg, hogy az S&P ma megerősítette Olaszország hitelminősítésének stabil kilátását.

 

- Ma fél háromkor kezdődött az Európai Központi Bank elnökének beszéde, melyen elhangzott, hogy Görögországon kívül más országok esetében nem került szóba a fedezetelfogadási minimumkövetelmények eltörlése. Mint ismert, az EKB a hét elején az adósságbesorolástól eltekintve vállalta görög állampapírok vásárlását.

 

- Egyesek szerint a Dow fél óra alatt bekövetkezett 1,000 pontos zuhanásában jelentős szerepe volt egy elütésnek a Procter&Gamble részvények piacán. A Dow Jones indexben is szereplő részvény piacán a külföldi sajtó szerint a Citigroup kereskedője egy millió dolláros eladási tétel helyett milliárd dolláros megbízást adott, 37%-os mínuszba tornászva a papírokat. Az Apple és a 3M is hirtelen zuhant, az NYSE szerint nem technikai probléma okozta a hirtelen esést.

 

Klikk a
 képre!
Klikk a képre!

 

- A részvénypiaci pánikot tetőzhették fontos stop loss szintek (melyeket a befektetők veszteség minimalizálási céllal szoktak alkalmazni) elesése, és bizonyos programozott kereskedési rendszerek, melyek csak ráerősítettek az eladói nyomásra.

 

- Az amerikai kiskereskedelmi szektorból több kedvezőtlen értékesítési statisztika is érkezett a mai nap.

 

Az idegesség jelei már napok óta látszottak a részvénypiacokon és a jó vállalati gyorsjelentések, valamint a makroadatok sem tudták megnyugtatni a befektetőket. A mai nap eseményei egyértelműen arra utalnak, hogy ismét a pánik lett az úr a részvénypiacokon. Már nemcsak a görög államcsőd lehetőségéről van szó, de az egész eurózóna fenntarthatóságát megkérdőjelezik egyes piaci szereplők.

 

Úgy tűnik, hogy a mai nap egyik vesztese a bankszektor lesz, a Bank of America és a Morgan Stanley részvényeinek árfolyamai ugyanis eddig több mint 5 százalékot estek. A gyengülés hátterében Mary Schapiro SEC (Securities and Exchange Comission) elnök és Thimothy Geithner pénzügyminiszter kijelentései állnak. Schapio a brókerekre és befektetési tanácsadókra vonatkozó előírások mielőbbi szigorításának fontosságát hangsúlyozta, illetve arról beszélt, hogy egyetért azzal, hogy a nagy bankok nagyobb befizetést teljesítsenek a Szövetségi Betétbiztosítási Alap (Federal Deposit Unsurance Corp.) felé, mint a kisebbek. Közben Geithner kifejtette, hogy szerinte úgy lehetett volna megelőzni a 2008-as banki problémákat, ha a szabályozó szerveknek szélesebb jogköröket biztosítanak a törvényhozók.



eurusdcomp
eurusdcomp

Az esti órákban a részvénypiacokon eluralkodó pánikhangulat miatt tovább gyengült az euró a dollárral szemben, háromnegyed nyolc előtt néhány perccel 1.26 alat is járt az euró/dollár kurzus. A késő délután tapasztalt gyengülést az váltotta ki, hogy Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke semmi olyat nem mondott, ami megnnyugtathatta volna a Görögország bedőlése miatt aggódó piaci szereplőket. Fél hat után nem sokkal 1.27 alatt is járt az euró/dollár árfolyam. Közben a forint is gyengült az euróval szemben, a 284-es szint felett is járt az euró/forint árfolyam.

 

Klikk
 a képre!
Klikk a képre!


A kockázatvállalási kedv mérséklődésével párhuzamosan a befektetők a biztonságosabbnak hitt eszközök felé fordultak. Ennek köszönhetően erősödött a dollár, és ennek köszönhetően emelkedett az arany árfolyama 2.8%-kal 10 dollárral megközelítve az 1,220 dollár közeli történelmi magasságokat.

A piaci félelem indexként is aposztrofált VIX index (mely az S&P részvényindexre kötött opciók visszaszámított volatilitását tükrözi) 31.7%-kal került ma feljebb, így a 32.8-as szinteken tartózkodik.

portfolio.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://buxmasters.blog.hu/api/trackback/id/tr91980419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása