Nyiss számlát most + 30%

Plus500

Plus500

KÖZÖSSÉGÜNK- LIKE!

Hasznos Tudnivalók Kezdő Tőzsdézőknek

Címkék

1 karton red bull (1) a (1) A (1) adósság (1) agytorna (1) alacsonyabb (1) államadósság (1) államháztartás hiánya (1) állampapírok (1) Amerika (1) Antikrisztus (1) apáti istván (1) apple (1) arany (5) árfolyamok (2) atomkatasztrófa (2) autó (1) az (1) Az (1) Azerbajdzsán (1) A NAP VIDEÓJA (2) A NAP ZENÉJE (1) bank (1) Bank; (1) Bengázi (1) bin laden halott (2) boszniai nap piramis (1) bróker (1) cdf (1) cégek (1) cégek. (1) cégnél (1) coca cola (1) csenger (2) cunami (1) daytrade (1) day trade (1) de (1) deviza (3) diplomáciai (1) dokumentumfilm (3) econet (4) égbolton (1) egis (1) egyház (1) egyiptom (1) egyre (1) éjszakai (1) eladás (1) eladni (1) elmúlt (1) esés (5) esetén (1) EU (1) eur (1) euro (2) európai unió (7) eurozóna (3) években (1) e star (2) FACEBOOK (2) fekete arany (2) film (1) fogyás (1) forex (3) forma1 (4) formula1 (1) freesoft (1) gábor (1) Galaxisunk (1) gárda (1) gazdasági (1) globális (1) globalizmus (1) Görögország (1) görög válság (9) gyilkosság (1) háború (4) hamilton (1) határidős (1) hazai (1) hold (1) holdra szállás (1) hősök (1) humor (5) idegenek (1) ilyen (1) imf (1) instrumentumokkal (1) Internetbank; (1) iphone (1) iphone5 (2) iphone 4 (1) ipod (1) is (1) iszlám (1) izland (1) Jemen (1) jen gyengítés (1) jobbik (5) josef seibel (1) jóval (1) jó befektetés (8) jutalékokkal (1) kapcsolatot (1) katonaság (1) kereskedés (2) kereskedni (1) keresztény (1) kiadatás (1) Kína (1) kőolaj (1) kopt (1) kormányzás (1) kötvények (1) külföldi (1) lapszemle (1) legszebb nők (1) lehet (1) leminősítés (1) líbia (1) Líbia (1) magyar (1) Magyarország (1) Magyarország; (2) magyar gárda (2) magyar találmány (1) mars (1) mclaren (1) megújuló energiaforrás (1) mol (2) muszlim (1) nagyobb (1) nap (1) napenergia (1) napon belüli kereskedelem (1) nasa (1) nemcsak (1) nemzetközi (1) népszerűségnek (1) nők (1) nyeremény (1) nyereményjáték (2) nyersanyag (1) nyertes (1) okostelefon (1) olaj (7) olajár (1) online (1) opciós (1) Oracle; (1) Örményország (1) Örményország; (2) örvendenek (1) ősök (1) összeesküvéselmélet (1) összeomlás (1) OTP (3) otp (5) OTPdirekt; (1) pallér2 kft (2) pénzügyi (1) piacon (1) piramis (1) plotinus (4) plus500 (3) plus 500 (1) portugál válság (1) Ramil (1) részvény (1) részvények (1) Safarov; (1) sauber (1) schumacher (2) svájci frank (3) szálkásítás (1) származékos (1) szép nők (1) szervercsere (1) Szudán (1) születésnap (1) Tag Heuer (1) támadás (1) tengerészgyalogság (1) tere (1) termékek (1) tesco (1) testépítés (1) tiltakozás (1) tőkeáttételes (1) tőzsde (14) UFO (1) USA (4) usa (1) válság (12) válságban az euro zóna (1) valuta (1) venni (1) vétel (2) világkormány (1) világválság (4) vona (1) vona gábor (2) war (3) w (dupla v) (4) Címkefelhő

Matolcsy: már nem szorgalmazzuk a gyors euróbevezetést

2010.05.13. 22:23 BUXMASTERS

"Igazuk lett azoknak a stratégiai gondolkodással bíró amerikai közgazdászoknak, akik szerint nem lehet sikeres az euró", így "már nem tudjuk szorgalmazni" az euró minél előbbi bevezetését Magyarországon - nyilatkozta a FigyelőNet-nek a leendő nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György elmondása szerint a magyar gazdaságpolitika első számú célja a gazdaság újbóli növekedésének elérése, "mert növekedés nélkül nincs fenntartható egység."

A gazdasági tárca vezetésére készülő Matolcsy az interjúban meglepő őszinteséggel, illetve pesszimizmussal beszél arról az eurózónáról, ahova a leköszönő kormány, illetve a jelzések szerint a Fidesz is minél hamarabb bevinné Magyarországot. A két héttel ezelőtti bemutatkozó sajtótájékoztatón Matolcsy azt jelezte, hogy 2011 végéig megjelölik a hivatalos euróbevezetési céldátumot.

2010.05.03 12:35
Itt vannak az új kormány legfontosabb feladatai (Matolcsy György)


Összeomlás szélén

Matolcsy az interjúban jelezte, korábbi minisztersége idején azért szorgalmazták a minél előbbi pénzcserét, mert akkor az eurózóna még védett öbölnek tűnt. "Most viszont új helyzet van: kiderült a védett öbölről, hogy háborgó víz." - tette hozzá. A leendő tárcavezető szerint a múlt hétvégén összeállított eurózónás mentőcsomaggal azért kellett gyorsan jó hangulatot generálni, mert "borzalmas nagy baj van. Az egész eurózóna az összeomlás szélére került."

Matolcsy felidézte az interjúban azon amerikai közgazdászok gondolatmenetét, akik szerint nem lehet sikeres az euró. Õk többek között arra alapozzák ezt, hogy "nincs mögötte olyan egységes piac, mint az Egyesült Államokban, olyan egységes gazdaságpolitika, mint az Egyesült Államokban, olyan együttműködés az állam és a jegybank között, mint az Egyesült Államokban, ráadásul nincs egységes adópolitika, nincs egységes gazdaság."

Második hullám

A két kézenfekvő kiút (erővel fenntartott eurózóna, egységes gazdaságra és gazdaságpolitikára törekvéssel, vagy a leszakadó déli államok "kiengedése" a fizetési övezetből) helyett Matolcsy úgy látja, egy harmadik út várható. "Úgy látom, hogy bár hasadás van az eurózónán belül politikailag és gazdaságilag egyaránt, az övezet kormányai széthúznak, de ha nagy baj van, akkor pillanatnyilag összetartanak. Szerintem egyik véglet sem valósul meg, hanem kisebb-nagyobb válságok követik majd egymást a következő másfél, két évben. Erre fel is készültünk." Az interjú korábbi részében ehhez a gondolatmenethez kapcsolódóan úgy fogalmazott: "attól kell tartanunk, hogy most következik a W-formájú krízis második szakasza."

A második gazdasági hullámra való felkészülés kapcsán az interjúkészítő feltette a kérdést, hogy ez egyúttal jelenti-e azt, hogy az új kormány nem fogja szorgalmazni az euró minél gyorsabb bevezetését. Matolcsy erre így reagált: "Már nem tudjuk szorgalmazni. Az eurózónához való csatlakozás kritériumai közül egyet sem teljesítünk, miközben az eurózóna sem teljesíti saját kritériumait." Majd így folytatta: "Az új magyar kormánynak olyan gazdaságpolitikát szükséges követnie, ami elsősorban nem az euróhoz igazodik majd, mert felborultak a játékszabályok." Az interjú későbbi szakaszában azt szögezte le: "Nálunk az első az, hogy legyen újból növekedés, mert növekedés nélkül nincs fenntartható egység."

  
A jelek szerint a formálódó magyar gazdaságpolitika igazodik a térség többi országához abban a tekintetben (is), hogy nem sietünk az eurózónába (pl. gyors államháztartási hiánycsökkentéssel). A lengyelek és a csehek deklaráltan nem akarják ezt elkapkodni. A fő különbség a magyar és a térségi országok útja között az, hogy míg a lengyelek és a csehek ezt a hozzáállást már évek óta jelzik, aközben a magyar gazdaságpolitika felől hivatalosan talán most először hangzott el ez a hangsúlyeltolódás úgy, hogy még két hete is mást lehetett feltételezni a Fidesz várható stratégiájáról.

Amint az alábbi ábrán látszik, eddig a piaci konszenzus 2015-re tette a várható magyar pénzcserét. A későbbre tolódás kockázatára (az eurózónán belüli feszültségeket látva) legutóbb a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő is felhívta a figyelmet.

 

 

portfolio.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://buxmasters.blog.hu/api/trackback/id/tr692001433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása